Skip to main content

De Estafette verbindt mensen en helpt hen zichzelf te ontwikkelen

“Bij de Estafette vind je de Syrische kip naast het stokbrood met kruidenboter,” vertelt Sanne Soekhai enthousiast over dit verbindende initiatief in het SoZa-gebouw achter Laan van NOI. Bewoners, ondernemers en mensen uit de wijk kunnen er elke donderdag vanaf 19.00 terecht voor een bordje eten. “De Estafette heeft als doel om mensen bij elkaar te brengen en hen te helpen een netwerk op te bouwen,” vult Kinan Faraj - net als Sanne lid van het Estafette-team – aan. Naast het vaste ‘Bordje Estafette’ op donderdag, organiseert het team steeds wisselende activiteiten, zoals een muziekavond of een potje voetbal. Sanne en Kinan vertellen openhartig over de betekenis van de Estafette en de plannen voor de toekomst.

“Voordat ik hier stage kwam lopen, was ik best bevooroordeeld,” zegt Sanne over haar stageperiode bij ‘ANNA & Co’, het initiatief van gemeente Den Haag dat ANNA Vastgoed & Cultuur samen met PitZtop en andere ondernemers vormgeeft. Sanne deed er onderzoek naar sociale werkplekconcepten en leegstandsbeheer. Zo kwam zij onder andere in contact met PitZtop, als stichting achter de Estafette één van de huurders. Vanuit haar omgeving had Sanne bepaalde denkbeelden meegekregen, bijvoorbeeld over vluchtelingen, maar de mensen die zij tijdens haar stage ontmoette, lieten haar anders kijken: “Je vlucht echt niet voor je lol naar een ander land!” Sannes groeiende betrokkenheid viel op en Emmylou Aben van PitZtop vroeg haar na haar stage als vrijwilliger voor de Estafette: “Ik heb nu een vaste baan in de financiële sector om straks een huis te kunnen kopen met mijn vriend. De Estafette is echt mijn sociale uitlaatklep!”

“Voordat ik hier stage kwam lopen, was ik best bevooroordeeld”

Sanne

Jezelf kunnen zijn en ontdekken wat bij je past

Net als Sanne is de uit Syrië gevluchte Kinan vanaf het begin bij de Estafette betrokken. Samen met zijn tweelingbroer woont hij in SoZa: “In Syrië studeerde ik economie totdat ik het leger in moest. In Nederland begon ik een nieuw leven. Dat is moeilijk voor iemand die niks heeft, maar alsnog voel je je meer vrij. Door de Estafette kan heel veel veranderen, in kleine stapjes. Je leert elkaar kennen, je kunt jezelf zijn en je leert helder na te denken over wat je echt wilt.” Voor Kinan is dat het uiten van zijn creativiteit, een talent dat hij in en rond SoZa goed kan uitleven. Zo toverde hij de parkeerplaats om tot een vrolijke plek vol grafische vlakken in prachtige kleuren. En samen met medebewoner Zoher … startte hij ‘Gogo nuts’ waarvoor zij allerlei gebruiksvoorwerpen van lege kokosnoten maken.

Reizend circus voor verbinding

Vanwege het succes van de Estafette en de grote behoefte die het initiatief blootlegt, wil het team de activiteiten uitbreiden naar andere plekken in de stad: “We denken aan een reizend circus met projecten in buurten waar de koppeling tussen mensen er niet is,” licht Sanne de plannen toe. Kinan benadrukt dat het maken van contact niet moeilijk hoeft te zijn, maar dat je het vooral moet doen: “Voetbal is een taal die iedereen spreekt, net als eten en muziek.” En Sanne besluit: “De volgende keer dat je iemand ziet, denk je aan het lekkere kippetje dat hij maakte voor Bordje Estafette. Zo gezellig!”

Interview en tekst: Lisa Koolhoven www.verhalenpodium.nl